Belastinggeld terugvragen ontslagvergoeding?
Vraag Badaco om vrijblijvend advies!

Belastinggeld terugvragen? De Belastingdienst is ook duidelijk over de ontslagvergoeding belasting die betaald moet worden en de verschillende mogelijkheden die er zijn. We hebben elders op deze website de mogelijkheden al kort uiteengezet, maar bespreken hier de verschillende opties nog wat uitgebreider:

1. Uitkering ineens, dus het direct afrekenen met de fiscus.

2. Direct uitkerende of uitgestelde lijfrente bij een verzekeraar (stamrechtverzekering)

3. Stamrecht banksparen

4. Oprichten van een stamrecht BV

belastinggeld terugvragen

Optie 1: uitkering ineens

Deze optie is met name interessant als u een ontslagvergoeding van circa € 20.000,- tot
€ 25.000,- bruto ontvangt. Omdat uw gouden handdruk wordt opgeteld bij uw overige inkomen is de kans groot dat uw ontslagvergoeding belast wordt tegen een hoog belastingtarief, bijvoorbeeld 42% of 52%. U ontvangt het bedrag netto op uw bankrekening, omdat uw werkgever de belasting afdraagt aan de fiscus via de loonbelasting.

Optie 2: direct uitkerende of uitgestelde lijfrente bij een verzekeraar (stamrechtverzekering)

Deze optie is het overwegen waard bij ontslagvergoedingen tot € 75.000,-. Een verzekeringsmaatschappij beheert dan het geld en u kunt kiezen voor een direct uitkerende lijfrente of de variant waarbij u de gouden handdruk laat renderen tot een bepaalde einddatum waarna dan met uitkeren wordt begonnen. In beide gevallen wordt pas belasting betaald op het moment van de periodieke uitkering. De belastingheffing wordt dus uitgesteld en zo kunt u uw ontslagvergoeding eerst laten renderen. Vanzelfsprekend is hier het gezegde van toepassing: hoe hoger het mogelijke rendement, hoe groter het risico.

Optie 3: stamrecht banksparen

Anders dan bij optie 2 wordt nu uw bruto ontslagvergoeding ondergebracht bij een bank op een geblokkeerde bankspaarrekening. Ook hier geldt dat het vermogen alleen opneembaar is via periodieke uitkeringen. U ontvangt een vaste of variabele rente over het geld op uw bankspaarrekening. Net als bij optie 2 betaalt u belasting op het moment dat het geld vrijkomt.

Optie 4: oprichten van een stamrecht BV

Deze optie is interessant bij hoge ontslagvergoedingen, denkt u daarbij aan bedragen vanaf € 75.000, of wanneer u het kapitaal goed kunt inzetten, bijvoorbeeld voor de start van uw onderneming of het verstrekken van een hypothecaire lening aan u zelf. De stamrecht BV heeft een eigen bankrekening waarop de bruto ontslagvergoeding wordt gestort. Eigenlijk functioneert de stamrecht BV als een soort verzekeraar die de uitkeringen gaat doen. Omdat de stamrecht BV moet worden opgericht met eigen statuten moet u rekenen op oprichtingskosten. Ook is er sprake van meer administratie. Daarom is de stamrecht BV vooral interessant bij hoge ontslagvergoedingen. Net als bij optie 2 en 3 geldt ook hier de fiscale mogelijkheid van de stamrechtvrijstelling waarmee u de belastingheffing doorschuift naar de toekomst.

Welke optie is de beste?

Dat is op voorhand niet te zeggen. Zo maakt het bijvoorbeeld uit of u het geld nu nodig heeft of kunt wegzetten voor de toekomst, en hoe hoog uw overig inkomen is en dus het belastingtarief dat van toepassing is. Badaco wil u met alle plezier vrijblijvend adviseren wat in uw situatie de beste keus is, voordat u kiest voor één van de vier opties. Daarbij is ook een combinatie van opties mogelijk, waarbij u een deel direct laat uitkeren en het andere deel niet. Zaken als het hebben van een aanvulling in een werkeloosheidsperiode, het niet willen benutten van privé spaarmiddelen of het flexibel willen houden van geld (bijvoorbeeld in verband met leeftijd, ondernemingsplannen) spelen een grote rol.

Wilt u meer weten over de belastinggeld terugvragen ontslagvergoeding in uw situatie, of heeft u specifieke vragen over de vier besproken opties hierboven, u kunt ons direct bereiken op ons telefoonnummer 030 699 3980.

U kunt ook een bericht sturen via het contactformulier en wij bellen u terug.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Belastinggeld terugvragen naar de homepage

Van Belastinggeld terugvragen naar hoofdpagina gouden handdruk belasting

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website voor Eenmanszaken

Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen