Gouden handdruk stamrecht banksparen

by Lachman
(Zoetermeer)

Mijn vraag is als volgt.

Ik heb een gouden handdruk ontvangen in 2010, die heb ik laten storten op een stamrecht banksparen met een direct ingaande uitkering.

Ik heb sinds 2010 een WW-uitkering.

Nu wordt mijn WW-uitkering en mijn banksparen uitkering samen opgeteld door de belastingdienst.

Ik moet nu alsnog gaan bijbetalen voor de inkomstenbelasting,
€ 1.725,-. Bij de gouden handdruk wordt een belasting van 42% ingehouden, als ik nu de € 1.725,- bijbetaal kom ik in het belastingtarief van 52%, als ik direct had laten uitkeren had ik toen 52% betaald over de gouden handdruk.

Als u naar mijn situatie kijkt dan heeft de gouden handdruk banksparen helemaal geen voordelen in vergelijking met direct laten betalen. De stamrecht banksparen lijkt koek van eigen deeg.

Graag uw reactie.

Comments for Gouden handdruk stamrecht banksparen

Average Rating starstarstarstarstar

Click here to add your own comments

Aug 15, 2012
Rating
starstarstarstarstar
Belastingdruk uitkering stamrecht banksparen
by: Badaco

Geachte heer / mevrouw Lachman,

Afhankelijk van uw totale financiële plaatje kan het inderdaad voorkomen dat uw uitkering stamrecht banksparen geheel of deels belast is tegen 52%. Het beoogde belastingvoordeel is dan (deels) weg, aangezien ineens uitkeren ook met maximaal 52% belast zou zijn geweest.

Belangrijk om op te merken bij bovenstaande is dat, bijvoorbeeld indien uw WW-uitkering wegvalt, uw stamrechtuitkering tegen 42% belast is en u dus wel voordeel behaalt.

Ons advies bij gouden handdruk is altijd te kijken naar de lange termijn. Hoe lang heeft u aanvulling op de WW-uitkering nodig of kunt u zonder uitkering.

Gezocht zal moeten worden naar fiscale optimalisatie, zolang dit maar geen inbreuk maakt op uw persoonlijke wensen. Het doel is immers de ontvangen gouden handdruk zo voordelig mogelijk tot uitkering te laten komen binnen de randvoorwaarden die u stelt.

Indien de volledige stamrecht bankspaarrekening tot uitkering komt tegen 52% dan is uw stelling van koekje van eigen deeg volledig juist. Bij ontvangst direct afrekenen had dan wellicht nog belastingvoordeel kunnen geven door gebruik te maken van middeling.

Goed advies bij de keuze wat te doen met een gouden handdruk kan van een koekje van eigen deeg een goed belegde boterham maken.

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How? Simply click here to return to FAQ: over stamrecht banksparen en andere onderwerpen.

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website voor Eenmanszaken

Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen