Ontslagvergoeding en WW uitkering

Hoe zit het nu precies met de ontslagvergoeding en WW uitkering? Moet u zich bij werkloosheid zorgen maken over uw WW-uitkering als u een ontslagvergoeding ontvangt?

ontslagvergoeding en ww uitkering

Het antwoord is kortgezegd “nee”. In principe is er niets aan de hand. U wordt niet gekort op uw WW-uitkering als u bijvoorbeeld een periodieke uitkering wilt doen uit uw stamrecht BV. En hetzelfde geldt als u ervoor kiest de ontslagvergoeding te laten uitkeren door uw ex-werkgever.

De WW-uitkering wordt alleen verminderd als er sprake is van werk of bijverdiensten. Ook inkomsten uit een eigen bedrijf als zelfstandig ondernemer hebben gevolgen voor de hoogte van uw WW-uitkering. Maar een stamrechtuitkering valt hier dus niet onder. Overigens adviseert Badaco om de periodieke uitkering wel aan te geven bij het UWV zodat zij daarvan wel op de hoogte zijn.

Fiscale optimalisatie

Een belangrijk aandachtspunt is de fiscale optimalisatie van de WW-uitkering en de stamrechtuitkering. Uitkeren in jaar 1 tegen 52%, terwijl spreiding over twee of meer jaren 42% belastingdruk tot gevolg heeft, is onnodig te veel belasting betalen. Voorwaarde hiervoor is wel dat u bereid bent in de eerste jaren wellicht op uw privévermogen in te teren, wetende dat dit de komende jaren weer aangevuld wordt.

Badaco kan u optimaal adviseren wat betreft de belastingdruk uitgaande van uw situatie. Dit is maatwerk.

Fictieve opzegtermijn

Ook is de zogenaamde “fictieve opzegtermijn” nog van belang. Dit is een vrij technisch begrip, maar in de kern komt het op het volgende neer.

U ontvangt niet direct nadat uw contract is beëindigd bij uw voormalig werkgever een WW-uitkering. Daar gaat meestal één of twee maanden overheen. U dient dus financieel gezien één of twee maanden zelf te overbruggen. Dit is de fictieve opzegtermijn. Pas na deze periode gaat uw WW-uitkering in.

Als u geen spaargeld heeft dient u dus uw ontslagvergoeding aan te spreken. De ontslagvergoeding wordt dan voor deze twee maanden beschouwd als loon.

Tot slot

Mogelijk zijn er nog andere aspecten die in uw situatie een rol spelen. Ontslag is los van alle “emotionele pijn” die het verliezen van een baan met zich meebrengt, ook financieel-technisch gezien ingrijpend van aard. Daarom is het erg belangrijk de financiële afwikkeling met uw ex-werkgever en ook de fiscus en eventueel het UWV goed te regelen. Badaco kan u daarin bijstaan en ondersteunen. Met persoonlijke aandacht en verstand van zaken.

Wilt u meer weten over de ontslagvergoeding en WW uitkering, of heeft u specifieke vragen over stamrecht of deze website, u kunt ons direct bereiken op ons telefoonnummer 030 699 3980.

U kunt ook een bericht sturen via het contactformulier en wij bellen of mailen u terug.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Ontslagvergoeding en WW uitkering naar de homepage

Van Ontslagvergoeding en WW uitkering naar hoofdpagina uitkering stamrecht BV

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website voor Eenmanszaken

Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen