Ontslagvergoeding fiscaal banksparen en inflatie

Een belangrijk aandachtspunt voor de ontslagvergoeding fiscaal banksparen optie is de inflatiebestendigheid van het spaarproduct. Dit kan duidelijk gemaakt worden aan de hand van een eenvoudig rekenvoorbeeld. 

ontslagvergoeding fiscaal

Iemand die in 1995 € 10.000,- op een spaarrekening had gestort was er achter gekomen dat 18 jaar later het kapitaal van € 10.000,- in koopkracht van 1995 slechts € 3.175,- waard was. Het kapitaal van € 10.000,- zou in 18 jaar tijd moeten aangroeien tot € 31.496,- om gelijke tred te houden met het inflatiepercentage.

Het is dus heel belangrijk goed te kijken naar het te verwachten rendement op het bankspaarproduct. Veel bankspaarproducten gaan uit van de rentestand op het moment van het afsluiten van het contract. Dat betekent feitelijk dat bij lange looptijden en een vast rentepercentage door geldontwaarding (inflatie) uw periodieke uitkering later wordt uitgehold.

Zorg voor voldoende bescherming tegen inflatie

Het spookbeeld van inflatie en zelfs (hyper)inflatie is zeker niet denkbeeldig. Als u een ontslagvergoeding ontvangt en het geld voor later wilt reserveren, dan is het belangrijk de inflatieverwachting in uw berekeningen en afwegingen mee te nemen. Want het financiële klimaat is dusdanig instabiel dat inflatiepercentages al flink aan het oplopen zijn. 

In situaties waarin financiële markten, valutamarkten en rentetarieven op kapitaalmarkten naar evenwichten bewegen is het in de economische theorie gebruikelijk dat bij een oplopende inflatie ook rentepercentages stijgen. En dat zou dus ook zichtbaar moeten zijn in de geboden rentepercentages op bankspaarproducten. Een groot nadeel van bankspaarproducten is echter dat het beleid ten aanzien van rentepercentages erg ondoorzichtig is en veelal geen gelijke tred houdt met inflatiepercentages. Dat betekent per saldo dat uw geld op de bankspaarrekening niet inflatiebestendig is en u er elk jaar per saldo dus op achteruit gaat.

Waarom houden de rentepercentages op de bankspaarrekening geen gelijke tred met de oplopende inflatie? Eén van de redenen is dat de banken zelf slecht gekapitaliseerd zijn en niet de financiële ruimte hebben om hun klanten een hogere vergoeding voor spaargeld te bieden. Regelgeving verplicht de banken grotere kapitaalbuffers op te bouwen en dat betekent feitelijk minder kredietverlening en dus ook minder vergoeding (rente) op het spaargeld wat u bij uw bank onderbrengt.

Bij een inflatiepercentage van 4% moet u 4% rente ontvangen om uw spaartegoed tenminste inflatiebestendig te maken en zo te beschermen tegen geldontwaarding.

Zorg voor flexibiliteit

Het is dus erg belangrijk dat u goed kijkt wat de renteafspraken zijn. En of u ook tussentijds mogelijkheden heeft om het contract aan te passen. Vaak kunt u een groot gedeelte van het inflatierisico al afdekken door te kiezen voor een variabel rentecontract of ook een gedeelte in staatsobligaties of aandelen weg te zetten.

Natuurlijk zijn er ook heel andere spaar- en beleggingsmogelijkheden waarbij u uit geld (de euro) gaat en uw ontslagvergoeding belegt in buitenlandse valuta of bijvoorbeeld edelmetalen.

Het is dus heel verstandig vooraf goed de voorwaarden van de verschillende bankspaarproducten te bestuderen en pas dan een keuze te maken. Badaco kan u bij deze analyse helpen. Op basis van uw persoonlijke situatie, wensen en behoeften kunnen wij een financiële analyse voor u maken.

Wilt u meer weten over uw ontslagvergoeding fiscaal banksparen of heeft u specifieke vragen, u kunt ons direct bereiken op ons telefoonnummer 030 699 3980. 

U kunt ook een bericht sturen via het contactformulier en wij bellen u terug.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Ontslagvergoeding fiscaal banksparen terug naar de homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website voor Eenmanszaken

Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen