Pensioen bruto netto berekenen

De pensioen bruto netto berekening valt door overheidsmaatregelen in veel gevallen ongunstiger uit. U houdt van uw bruto pensioen netto minder over. Dit komt omdat er op het bruto pensioen meer ingehouden wordt voor loonheffing, de wettelijk verplichte bijdrage voor de Zorgverzekeringswet en de verhoging van de AOW-leeftijd.

pensioen bruto netto

Er is veel te doen rondom de opbouw van pensioenen en wij merken dat ook in onze praktijk. Relaties stellen ons bijvoorbeeld de volgende vragen:

Hoe kan ik het beste mijn zzp pensioen opbouwen?
Zelf pensioen regelen – Hoe doe je dat verstandig?
Hoe kan ik mijn pensioen berekenen?
Wat is het verschil tussen een bruto en netto pensioen berekening (pensioen bruto netto)?
Hoe zal mijn pensioenopbouw zich verder ontwikkelen op basis van risico en rendement?
Wat zijn de fiscale gevolgen van mijn pensioenkeuzes?
Wat levert meer op: beleggen of banksparen voor mijn pensioen?

Gedeelde verantwoordelijkheid

Werkgever en werknemer hebben beide een verantwoordelijkheid ten aanzien van de pensioenopbouw. Gemiddeld genomen betaalt de werkgever ongeveer 10% pensioenpremie en de werknemer 5%, maar deze percentages kunnen afwijken, afhankelijk van de sector.

De Nederlandse pensioenfondsen hebben een groot opgebouwd vermogen. Toch is het niet zeker dat toekomstige generaties ook van een goed pensioen zullen kunnen genieten. Er is een flinke discussie gaande of ons pensioenstelsel op termijn nog wel betaalbaar blijft, ook gezien de toenemende vergrijzing. Meer pensioengeld moet door een steeds kleiner wordende beroepsbevolking worden opgebracht. Maatregelen als langer doorwerken zijn niet populair en kunnen dus op veel weerstand rekenen. Daarbij komt dat de kredietcrisis en bankencrisis een gat hebben geslagen in de dekkingsgraden van pensioenfondsen, waardoor additionele maatregelen nodig zijn om de pensioenfondsen gezond te houden.

Vroeg beginnen

Wellicht heeft u al 30 jaar gewerkt en wilt u weten hoe het ervoor staat met uw pensioenopbouw. Of bent u net ontslagen en moet u noodgedwongen voor uzelf beginnen, omdat een andere baan niet voor het oprapen ligt. Ook dan is het belangrijk om gericht plannen te maken voor uw inkomen later.

Want zoveel is nu wel duidelijk dat u als werknemer en/of kleine ondernemer zelf gericht na zult moeten denken over uw inkomen voor na uw pensioengerechtigde leeftijd. De overheid trekt zich steeds meer terug en dat betekent dat de verantwoordelijkheid voor de pensioenopbouw meer bij de medewerker en kleine ondernemer (zzp'er) zelf komt te liggen. Dat hoeft in het geheel geen probleem te zijn, mits u verstandig met deze geboden ruimte omgaat. 

Want natuurlijk biedt pensioenopbouw in eigen beheer ook volop kansen. Badaco kan u helpen bij het in kaart brengen van die kansen. Moet u bijvoorbeeld een buitenlandse bankrekening buiten het Euro-gebied openen om te profiteren van een beter rendement elders? Of kunt u uw spaargeld beter omzetten naar aandelen, obligaties, of andere (beleggings)activa? Is het interessant om een klein pensioen af te kopen of moet u dat juist niet doen? Dat zijn zoal enkele vragen die u zich kunt stellen en die u met ons kunt bespreken.

Een goede pensioenopbouw is maatwerk

Om dit soort vragen goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk uw persoonlijke financiële situatie en voorkeuren, zowel zakelijk als privé, goed door te nemen en te bespreken. Bent u bijvoorbeeld iemand die ten aanzien van zijn of haar financiële beslissingen risicomijdend is of zoekt u juist meer het risico op om ook kans te maken op een hoger rendement?  

Ook uw persoonlijke wensen voor later spelen een rol evenals de duur van de periode tot het moment dat u het wat rustiger aan wilt gaan doen. Niet onbelangrijk is ook de financiële ruimte die u nu heeft om daadwerkelijk al wat geld opzij te zetten voor later. Want die ruimte heeft niet iedereen.

Wat uw persoonlijke financiële omstandigheden ook zijn het is belangrijk om na te denken over het op te bouwen pensioen. Badaco kan u helpen uw persoonlijke financiële situatie in kaart te brengen en binnen de kaders van uw administratie en belastingen een advies geven over wat verstandige keuzes zijn.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Pensioen bruto netto berekenen naar hoofdpagina pensioen

Van Pensioen bruto netto berekenen naar homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website voor Eenmanszaken

Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen