Wat is stamrecht? Een korte uitleg

Wat is stamrecht? Een korte uitleg


Wat is stamrecht nu precies? Wij krijgen deze vraag regelmatig van onze klanten. Laten wij proberen het aan u uit te leggen.

Stel u heeft een arbeidsconflict met uw werkgever en wordt ontslagen. U krijgt een gouden handdruk mee. Deze afkoopsom betekent feitelijk een aanzienlijke ophoging van het belaste loon voor de loonbelasting. Als u deze ontslagvergoeding in één keer ontvangt is de kans groot dat u in het jaar van ontvangst tegen het progressieve tarief van 52% belast wordt. Het over meerdere jaren gespreid ontvangen levert u een belastingvoordeel op, omdat u waarschijnlijk het hoogste belastingtarief kunt ontlopen.

Een gespreide ontvangst van het geld kan plaatsvinden als uw werkgever de gouden handdruk stort bij een verzekeringsmaatschappij of als u het geld inbrengt in een besloten vennootschap, de zogenaamde stamrecht BV.

U moet zelf beslissen wat u met het geld gaat doen. De vraag "Wat is stamrecht?" kan aan de hand van de wet worden beantwoord.
In de wetgeving zijn drie opties voor uw gouden handdruk vastgelegd:

1. U kunt direct afrekenen met de belastingdienst.
2. U kunt een stamrechtverzekering afsluiten.
3. U kunt een stamrecht BV oprichten.

De opties kunnen ook gecombineerd worden. U rekent een deel van de ontslagvergoeding direct af met de belastingdienst en u koopt met het tweede deel van de afkoopsom een stamrechtverzekering aan.

Direct afrekenen met de belastingdienst

Uw werkgever stort het geld op uw bankrekening. De fiscus belast de ontslagvergoeding met vaak 52% (box 1).

Direct afrekenen is dus een dure optie. Toch kan het interessant zijn als u het geld direct wilt gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop van dure consumptiegoederen of als u een lening wilt aflossen.

Stamrechtverzekering

U kunt de ontslagvergoeding ook onbelast als koopsom bij een levensverzekeringsmaatschappij afstorten. De periodieke uitkeringen zijn dan wel belast, maar vaak tegen een lager belastingtarief.

U kunt kiezen uit een direct ingaande lijfrente, een uitgestelde lijfrente of een flexibele stamrechtverzekering.

De stamrechtverzekering is vooral interessant als u denkt aan een aanvulling op uw pensioeninkomsten of aan prépensioen. Wel moet u rekening houden met dikwijls aanzienlijke beheerkosten die de levensverzekeringsmaatschappij in rekening brengt.

Stamrecht BV

U kunt het geld ook storten in een besloten vennootschap. Dat levert u ook een belastingbesparing op en u blijft zeggenschap houden over wat er met het geld gebeurt. U kunt bijvoorbeeld het geld “terug”lenen aan uzelf of de ontslagvergoeding investeren in een door u op te zetten bedrijf.

Welk van deze drie opties is nu de beste?

Dat is zo niet te zeggen. Uw persoonlijke situatie is daarbij van belang, bijvoorbeeld of u opgebouwde pensioenvoorzieningen heeft, de omvang van uw eigen vermogen, uw rechten op sociale voorzieningen en uw inkomenspositie bij overlijden. Op basis van uw persoonlijke wensen en behoeften kunnen wij een financiële analyse voor u maken.

Voor nadere informatie over vragen als:

- Wat is stamrecht nu precies?
- Wat is een stamrecht BV eigenlijk?
- Lenen van stamrecht BV? Is dat mogelijk?
- Nadelen stamrecht BV? Zijn die er en zo ja, welke?
- Wat zijn de precieze voorwaarden stamrecht BV?

kunt u Badaco direct bereiken op ons telefoonnummer 030 699 3980.

Ook kunt u een bericht sturen via het contactformulier.


Administratiekantoor Badaco

Dijnselburgerlaan 7-9, 3705 LP Zeist (provincie Utrecht)
Telefoon 030-699 39 80

Badaco is werkzaam voor klanten in de regio Utrecht, Vianen, Houten, IJsselstein, De Meern, Maarssen, Nieuwegein, Breukelen, Vleuten, Culemborg, Wijk bij Duurstede, Driebergen, Doorn, Maarn, Bilthoven, Amersfoort en Leusden, maar evengoed buiten de provincie.


Van Wat is stamrecht? naar de homepage

Administratiekantoor Badaco
Dijnselburgerlaan 7-9
3705 LP Zeist

Telefoon: 030-699 39 80

Contact


Bezoek ook onze website voor Eenmanszaken

Bezoek ook onze website over Administratie en Belastingen